söndag 10 augusti 2014

Syrier i Turkiet

UNHCR (FN:s flyktingorgan) uppskattar att inemot en halv miljon syrier finns i flyktinglägren i sydöstra Turkiet. Ännu fler helt enkelt flyttat till någon turkisk stad. Sammanlagt finns det långt över en miljon syrier i Turkiet. I vår språkskola finns det syrier i varje grupp - det är de välbärgade som går här.

"Nuri" gick på samma kurs som vi i maj. En kvinnlig arkitekt i min ålder, med både franskt och syriskt pass. En bildad dam. Två av hennes vuxna barn bodde i Frankrike, den yngsta i Egypten (f.ö. var hennes barn nästan jämngamla med mina). Själv hade hon valt att flytta till Turkiet. Hon berättade att Turkiet är det enda land i världen som tar emot syrier utan visum. Efter skoldagen hade hon alltid bråttom, för hon jobbade frivilligt som ledsagare för skadade syriska barn som fick sjukhusvård i Istanbul. Hennes turkiska var bristfällig men hon var en trygg utomstående vuxen för de här barnen, som oftast har bara en förälder med sig. Hon berömde Turkiet för att man erbjuder vård till barnen, och avrådde mig från att ge pengar till de syriska tiggarna på gatorna. "Turkiet erbjuder en grundtrygghet för syriska flyktingar, de ska inte behöva tigga", sa hon.

På UNHCR:s webbplats konstaterar man att samarbetet med Turkiet numera löper bra och att landet ger resurser till det här arbetet. Flyktingströmmen till Turkiet ökar dock hela tiden. Just nu ökar trycket från övriga grannländer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar