fredag 8 augusti 2014

Vandring i Rumeli Hisari


Rumeli hisari betyder borgen på den romerska sidan, dvs. den europeiska sidan av Bosporen. Det är en fästning som ottomanerna byggde år 1452 vid sundets smalaste ställe (660 m) för att kunna kontrollera sjötrafiken. På samma plats hade det tidigare funnits ett romerskt befästningsverk. På den anatoliska sidan, dvs. den asiatiska, fanns från tidigare en ottomansk borg, Anadolu hisari, byggd 1393-94.



 Sultanen Mehmed II hade, i likhet med sina företrädare försökt inta staden Kostantinopel. Mehmed II, som blivit sultan 1451 vägrade gå med på förhandlingar med den byzantiska kejsaren Konstantin XI, utan siktade genast på att överta staden med
våld. 



Då en effektiv blockad inte kunde åstadkommas, så måste en borg byggas på den europeiska sidan av sundet. Rumeli hisari är omtalad för att den byggdes på rekordkort tid, endast 4 månader och 16 dagar från den 15 april till den 31 augusti 1452. 


Rumeli hisari är en borg med tre stora kanontorn och hade också tidigare en moské. Borgen och blockaden av Konstantinopel blev småningom avgörande för erövringen av staden 1453. Borgen skadades i en jordbävning 1509 och i en brand 1746. Under seklernas gång har borgen använts mest som tullhus och fängelse. Efter renoveringen 1955-58, öppnades Rumeli hisari som turistattraktion och konsertsal. I alla guideböcker förfasar man sig dock över att turister tillåts vandra i trapporna fast de saknar räcken.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar