söndag 8 mars 2015

Skam och heder

I Mellanöstern är skam/heder en grundläggande dimension i en människas liv. Skam kan konkret innebära att man blir utestängd från kollektivet, det handlar inte enbart om en känsla. I Mellanöstern dör man hellre med heder än lever med skam...

Berättelse om Naomi i Gamla Testamentet handlar inte om synd och förlåtelse, eller gör den? Naomi var en israelitisk kvinna som flyttade till främmande land och förlorade både man och barn. Där stod hon med skammen som barnlös änka, utan någon som tog hand om henne. Men Herren vände hennes skam i heder! Hon återvände till Israel tillsammans med sin svärdotter, och via svärdotterns giftermål fick hon på nytt rätt till den landbit som hennes man en gång haft = heder. Dessutom fick hon ett barnbarn = heder. Det står att det är grannkvinnorna, dvs. kommuniteten, som ger henne ger henne hedern (Rut 4:17). Berättelsen slutar inte där. Den slutar med en släkttavla, där det framkommer att Naomis barnbarnsbarn var David, Frälsarens anfader. Vilken västerländsk berättelse slutar med en släkttavla?! Den här berättelsen gör det, för att visa hur grundligt Herren vände Naomis skam till heder. Hennes heder blir så mycket större då vi vet att hon var en förmoder till Frälsaren.

Synd/förlåtelse, Skam/heder, Rädsla/makt. Det finns faktiskt olika paradigm i vår Bibel.
Igår deltog vi i ett engelskt seminarium om heder och skam. Seminariets sammandrag finns i en femminuters video som du hittar på Youtube med sökordet Honor & Shame 101.


1 kommentar:

  1. Skam-heder är mycket relevanta begrepp här i Afrika också! Det låter som ett mycket intressant seminarium. Skulle gärna se videon, men nätet är så långsamt nu.

    SvaraRadera