söndag 7 december 2014

När ska ni fira jul?

Det frågar våra finska vänner här. Tja, vad betyder det att fira jul, vad är viktigt egentligen?

Språkskolan pågår ända till julannandag så julen är vardagstid här. På kvällen den 24 blir det julbön i församlingen. Ska bli roligt att få fira med vår nya församling! Sedan kokar vi kanske risgrynsgröt som vi häller vi druvsirap på. Plommonsoppa i all ära med druvsirap är mycket godare! Vanlig sirap finns inte att få men jag köpte en burk pepparkakor  från IKEA. Glögg fick vi av en vän som också handlat där. Och så fick jag tag på en elektrisk ljusstake och en julduk med svenskt allmogemotiv. Hurra för IKEA. 


Torsten åkte långt bort till den enda kristna bokhandeln i stan och skaffade en julkrubba i paff. Den ska vi bygga ihop på julafton. Kanske tillsammans med någon  turkisk vän på besök? Julstämning blir det också av julradion.fi - tack till Jenny S. som lämnade efter sig sina små externa högtalare!

I ett skåp hittade vi Ulla-tonttu -04 och Jenny-tonttu -04 samt en anonym kollega. Vi känner dem inte från tidigare men de ska nog få komma fram. Däremot tror jag inte det blir så många paket. Det är inte viktigt längre i vår ålder.


På balkongen har jag en 60 cm hög tall i stor kruka. Med lite röda bollar i kan den bli ett fint julträd för några dagar - sedan får den flytta ut på balkongen igen.

Här får vi glädja oss över julens under: att Gud föddes som ett barn här på jorden. Efter julen kommer vi till Finland och då får vi dessutom glädja oss över att träffa våra egna närmaste.



2 kommentarer:

  1. Så roligt att se Ulla-tontut! Ulla själv har varit ett bra tag i Japan!! Det borde finnas plastjulgran och julgransprydnander.någonstans! Har ni inte hittat, eller kanske ni inte vill en konstgjord? Eller så gav jag bort den åt någon turlisk kristen - jag minns inte. ...Man får nog också köpa riktiga granar på Bauhaus - har ni varit där nå´n gång. Där kan man göra fynd!

    hälsningar från Kajana

    SvaraRadera
  2. Tallen är nog mycket bättre än plastjulgran!!

    tycker Kajanabon

    SvaraRadera