lördag 10 maj 2014

Utfärd till Urfa


Den här veckan har jag Tua varit på utfärd med några finska damer. Vi flög till Sanliurfa, en stad i sydöstra Turkiet med ungefär en halv miljon invånare.Enligt min nyligen reviderade måttstock alltså en inte alls särskilt stor stad. En härlig stad med sammetsmjuk värme! Mulet med ändå ca 28 grader, varmt och torrt, bättre kan det inte bli.

Sanliurfa har en mer österländsk atmosfär än Istanbul. Enligt en tradition finns det kaldeiska Ur här, stället där Abraham föddes. Kanske det. Det var i de här trakterna som livet på jorden började, här mellan floderna Eufrat och Tigris. (Sanli)Urfa är en oerhört gammal stad. Kung Nimrod hade ett palats här, han som grundade Babylons rike. Under medeltiden och antiken hette staden Edessa. Kristendomen kom tidigt hit, och år 197 hölls här ett kyrkomöte, som dock inte räknas till de ekumeniska. Sedan kom islam, och idag är staden islams femte heligaste stad.
Fram tills för 100 år sedan fanns här en stor armenisk, kristen befolkning, med idag finns här veterligen inga kristna.

Den sista kvällen åt vi en middag på ett Konuk Evi, en traditionell festmåltid med 5 rätter.På fotot ser vi dukningen på den öppna innergården. Villan är en gammal prästgård, som inhyst en stor, välbärgad  armenisk familj. Nu är kyrkan moské och huset restaurang.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar