lördag 10 maj 2014

Harran

Jag besökte Harran i sydöstra Turkiet, numera endast 20 km från Syriens gräns. Harran var stället där Abraham bodde med sin far Terah. Terah som drog ut från det kaldeiska Ur med sin familj och med avsikt att bege sig till Kanaans land. Terah kom ändå aldrig längre än till Harran. Det här torde ha hänt ca 2000 före Kristus.

Harran har var långa tider en stor stad, tidvis med upp till 200.000 invånare. Den var en knutpunkt på Sidenvägen, en vägkorsning med vägar i fyra olika riktningar. På 1200-talet förstördes den av mongolerna, och dag är Harran en liten anspråkslös by. Man behöver en god guide och en del fantasi för att se den unga Abraham sittande där, längtande efter att ge sig av mot Kanaans land.

Harrans sevärdhet idag är bikupehusen. De är bara ca 200 år gamla. Svala, sköna boningar, som folk ännu bor i. Fast "folk" bygger till fyrkantiga tegelflyglar på sina gamla hus, och inget museiverk har makt att hindra dem. Ett av husen är ändå bevarat intakt som museum, och bilderna är därifrån.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar