torsdag 24 augusti 2017

Dags för djurslakt


Om en vecka är festligheterna många väntat på här igen. Kurban bayram är den årliga muslimska festen då får, getter och oxar slaktas för att sona människors synder. Då köper många ett djur som sedan slaktas på ett angivet ställe eller på egen gård. Köttet delas i bitar och enligt traditionen ges en del åt den egna familjen, en del åt vänner och släktingar samt en del åt fattiga som behöver hjälp.


Vi mötte några fåraherdar i Kars i östra Turkiet. De bekräftade det som vi trodde. Deras fårahjord var på väg att bli transporteras till Istanbul för att säljas som slaktdjur inför offerfesten. För dem är festligheterna en viktig del av businessen. Det gäller att föda upp får som sedan kan ge familjen en god förtjänst då fåren säljs till stadsbor som vill köpa ett djur som ska sona deras synder.


Att köpa ett får lär i år gå löst på ca 1000 lira, ca 250 euro, medan en oxe kostar 10 000 lira, alltså 2500 euro. Det upplyste mig min bänkgranne i flygplanet. Han var på väg till Istanbul med sin familj. Men på landsvägen var hans mannar på väg med bilar fyllda av slaktdjur som han avsåg att sälja åt syndmedvetna stadsbor.  Också han talade om att en god förtjänst fanns inom räckhåll.


De två äldre herdarna hade hunnit med många yrken under sitt liv. Den ena hade också jobbat i Tyskland och var beredd att samtala också på tyska, om vi hade önskat det. Att bli fotograferade av nyfikna utlänningar hade de ingenting emot. Att föda upp får till offerfesten var nu på lite äldre dag en lämplig sysselsättning, menade de.

Taxichauffören som tog oss hem från flygfältet menade att ca 30% av befolkningen i Istanbul väntas delta i offerfesten och också köpa ett slaktdjur. Den tusenåriga sedvänjan lever kvar ännu, även om Koranen ganska otydligt talar om varför man egentligen ska offra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar