tisdag 25 juli 2017

Hej, du tappade en borste!

De professionella skoputsarna finns överallt på gator och torg. Och jag kan förstå att det inte alltid finns tillräckligt med kunder åt var och en av dem. Därför har de sina knep att dryga ut kassan med,

Det mest kända tricket torde vara att spana in turister och andra som ser ut som utlänningar. Då en skoputsare får syn på en sådan sneddar han smått vårdslöst framför turisten och "råkar" av en händelse tappa sin skoborste från sin skoputsställning. Borsten faller lämpligt på gatan framför turisten.

Den första gången jag såg det hända - framför mig själv - ropade jag till "Hej....". men min turkiska räckte inte till att formulera meningen "hej, du tappade din borste". Men ett hej var alldeles tillräckligt. Skoputsarn vände om och tackade mig så innerligt för att jag upptäckte att borsten föll av från ställningen. Hans utkomst berodde ju på möjligheten att kunna borsta folks skor. I sin glädje erbjöd han sig att borsta mina skor gratis. Det behövs inte, försökte jag, men han insisterade och insisterade... Nå, okej då, skorna var ju faktiskt rätt dammiga.


Under det att han borstade mina skor berättade han om sig själv, om hur många hungriga barn han har, hur höga hyrorna har blivit, hur jobbigt det var att få ihop en tillräcklig dagsförtjänst osv. Då skorna var färdiga vädjade han till mig att jag ändå nog väl kunde betala honom 5 lira som skoputsningen då kostade. Nå, låt gå, fast jag redan hade insett att jag blivit lurad. Det var ju för att få betalt av mig som han "råkade" tappa borsten framför mig.

Sedan dess har jag inte upphört att förvåna mig över att så väldigt många skoputsare använder sig av exakt samma trick. Jag har gott och väl fått femtio borstar tappade framför mig under åren. Men jag ropar inte längre hej. Inte heller höjer jag mera på ögonbrynen. Och ofelbart upptäcker nog skoputsarn själv att borsten fallit av trots att det inte hörs något rop bakom honom. I mitt stilla sinne undrar jag ändå, om det inte kunde finnas något nyare trick att pröva på?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar