fredag 12 februari 2016

Den muslimska huvudduken



Muslimska kvinnors huvuddukar skapar diskussion världen över. I väst talar man ibland om förtryck då man tänker att kvinnor måste underkasta sig denna sedvänja.

I Turkiet har huvudduken i huvudsak en annan betydelse. Det säger de som jag har talat med.

Huvudduken var förbjuden i Atatürks Turkiet från nationens första år ända fram till 2008. Den unga nationen ville förbjuda religiösa uttryck och också befria kvinnor från ett gammalt tvång. Men genom förbudet att använda huvudduk upplevde många ett nytt förtryck - de  som vill uttrycka sin muslimska tro. Att bära huvudduk är därför många kvinnors sätt att protestera mot den lag som kändes begränsande. Paradoxalt för en västerlänning är det därför att huvudduken symboliserar frihet och demokrati.

Huvudduken uttrycker naturligtvis i första hand religiös tillhörighet. Den som bär huvudduk signalerar att hon tar sin muslimska tro på allvar och försöker vara en god människa. Det är t ex betydligt svårare att ens tänka sig att stjäla något om du har huvudduk, sade min bekanta. Om du då skulle ertappad för stöld skulle du dra vanära över alla muslimer, sade hon. Huvudduken påminner också dig själv om att försöka leva ett rätt och hedersamt liv.

Duken talar också om anständighet. Den innebär att man döljer håret för främmande mäns blickar och därmed hjälper dem att inte falla offer för primitiva drifter. Håret har i islam ansetts vara ett förförande blickfång. Det känns tryggt att bära huvudduk, sade min bekanta.



Flickor från den första pubertetsåldern, från 9 års ålder, har rätt att bära huvudduk. Det får däremot inte barn göra. Det betyder då att flickor som kommer upp i puberteten kan signalera något nytt för omvärlden: jag inte längre ett barn, utan har blivit kvinna. Därför är det många skolflickor som tidigt besluter sig för att bära huvudduk.

Min bekanta sade sig ha ca 15 huvuddukar i sin garderob. Det finns dukar i olika färger och mönster, så att man kan skapa en vacker helhet av sin klädsel. Om klänningen är blå och röd försöker hon hitta en duk i matchande färger, t ex med inslag i samma blå eller röda färgskala. Också modemedvetenheten finns kvar. Vilka färger som är årets mode är många kvinnor synnerligen medvetna om.

I vissa länder, som Iran och Saudiarabien, är kvinnors huvuddukar obligatoriska. Då är det givetvis frågan om något helt annat än frihet att visa sin religionstillhörighet eller att klä sig som man vill.




1 kommentar:

  1. ...och så ska vi inte glömma att en hadith säger att "om ett hårstrå syns, går du till helvetet"...
    Solveig

    SvaraRadera