lördag 7 november 2015

Gudomlig utsikt - Assos


Gudomlig utsikt - det kan man nog säga om platsen där staden Assos finns belägen. Och då menar jag inte enbart den makalösa utsikten ut mot Edremitviken och Egeiska havet från det höga berget vid havet. Jag menar guden Athenas utsiktsplats. På bergets krön byggde grekerna på 600-talet före Kristus ett tempel åt henne. Vid templet brann det alltid en eld som fungerade som en ledfyr för sjöfarare.


Athena var krigets och vishetens gudinna i den grekiska mytologin. Också hantverket och skeppsbyggnadskonsten sägs hon ha beskyddat. Athena avbildas ofta med rustning och sköld, samt med en uggla. Huduvdsäte för kulten kring Athena är givetvis Greklands huvudstad Aten. På många andra orter reste man också tempel till hennes ära.


Assos byggdes av inbyggare från ön Lesbos, som finns på synavstånd från bergets krön. Här är sundet mellan det turkiska fastlandet och den grekiska ön Lesvos endast 14 km brett. Vid utgrävningar som gjordes i slutet på 1800-talet hittade man förutom templet också en amfiteater, ett gymnasion och en agora.
Assos mest kända invånare var filosofen Aristoteles. Han bodde här några år på 300-talet f. Kr. och startade en akademi i staden.


Under kristen tid byggdes på platsen en kyrka, Corneliuskyrkan under kung Skamandros tid. Enligt Apostlagärningarna (Apg. 20:13-14) besökte Paulus Assos under sina resor.

Under den osmanska tiden byggdes en fästning på platsen. Moskéen från 1400-talet uppfördes på sultanen Murat Hüdavendigars order.


Assos hade en nästan helt och hållet grekisk befolkning ända fram till 1923. Då genomfördes en omfattande tvångsförflyttning av greker från Turkiet till Grekland och av turkar från Grekland till Turkiet. Den forna staden Assos heter i dag Behramkale.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar