tisdag 8 september 2015

Färsk frukt

Vi frossar i färsk frukt här i Istanbul! Fast sorterna varierar.  De flesta frukter har en säsong. Jag tror det betyder att de är inhemska, och inte transporterade med flyg över de stora haven. Sunt och ekologiskt, inte sant? Trots att jag allra först saknade det breda utbud jag har i Finland

Bananer får man året om eftersom de importeras. Det är lätt att skilja de små, inhemska bananerna från de längre - och dyrare - importbananerna. Äpplen får man också året runt, och citroner och apelsiner naturligtvis.

I maj och juni åt vi jordgubbar och körsbär. Så goda jordgubbar! Just nu är det persikor och vindruvor som gäller. Färska persikor är något helt annat än de man får i Finland! Och vattenmelon, och honungsmelon, och olika slag av plommon...

Här finns också mer spännande frukter. I juni kunde vi köpa Malta Erik (lat. eribotrya japonica), som enligt wikipedia kallas mispel på svenska. Kärnan var stor och fruktens smak imponerade inte, så den provar vi inte på nytt.

Just nu är tiden för färska fikon.

Fikon är en så spännande frukt! Fast egentligen är det ingen frukt alls, det är en inåtvänd blomma som numera klassas som frukt. Det finns massor av fikonarter, men beroende av pollinering indelas de i fyra huvudgrupper (källa: internet :)) Caprifig producerar pollen men ingen ätbar frukt. Caprifig är nödvändig som värd för fikonstekeln, som i sin tur behövs för pollinering av Smyrnafikon och San Pedrofikon. Den sista gruppen kallas Fig och är självpollinerande.  Fikon kan också indelas enligt färg. Här får vi tag på gröna eller lila. Men smaken sitter som bekant inte i färgen för dom smakar helt lika. Fikon kan man ugnsbaka på samma sätt som äpplen, eller steka tillsammans med Halloumiost. Mums!

I förrgår såg jag en nya spännande frukt. Hünnap på turkiska, och enligt google jujubär eller bröstbär på svenska (lat. ziziphus ziziphus). Konsistensen är fastare än andra frukter och smaken är mycket mild, men inte så tokig. Bären sägs vara enormt nyttiga och används ofta i kvasimedicinala soppor. Några sådana har jag inte tänkt koka men om jag får en förkylning stoppad med jujubär så är jag nöjd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar