måndag 23 februari 2015

Kristen media

Senaste lördag hade vi chans att vara med om en paneldiskussion som ordnades i St Antuan, den stora katolska kyrkan i Istanbul. Temat var kristen media i landet.

Det stora glädjeämnet är den ekumeniska TV kanalen SAT7 Türk. Den inledde sitt arbete år 2006. Då sände man 4 h per vecka på den arabiska SAT7 kanalen. Sedan dess har man målmedvetet utökat sändningstiderna och i januari 2015 fick man rätt att sända 24/7 på landets statliga TV satellit, något som är ett stort mirakel.
Man kan också ladda ner SAT7 Türk som en app till smarttelefonen, vilket jag då gjorde senaste lördag. 

De katolska kyrkorna ger gemensamt ut tidskriften Marana Tha, en välgjord tidning med läsvärda artiklar. Vi fick ett exemplar då vi deltog i julbönen i den armenisk-katolska kyrkan.

Tidskriften Miras (arvet) har skribenter från olika kyrkosamfund. Lät intressant! Tyvärr fanns inga provexemplar för utdelning.

En representant för den armeniska dagstidningen Agos fanns också med. Han konstaterade dock att tidningen främst är en etnisk tidning med samma innehåll både på turkiska och armeniska. Några anställda är personliga kristna. För de flesta är ändå kristendomen mer en del av det armeniska kulturarvet än något med ett eget värde.

Men sedan fanns det inte mer! Jag förbluffades av hur litet utbudet av kristen media är. 

1 kommentar:

  1. Kan man läsa Marana ta och Miras på nätet? Nu och då läser jag Agos.
    Må ni ha det så bra,
    önslar Solveig

    SvaraRadera