torsdag 5 juni 2014

Eyüp och de små prinsarna

Moskén i stadsdelen Eyüp är islams fjärde heligaste plats. Här dog Ebu Eyüp-el-Ensari i slutet av 600-talet. Han var profeten Mohammeds vän, och hans gravmonument ligger på Eyüpmoskéns område. Rättrogna muslimer vallfärdar hit av olika orsaker, och jag gick omkring och kände mig smått olämpligt klädd i min knälånga kjol, som i andra delar av staden är helt okej.

Eyüp är också stället man besöker den dag då sönerna omskärs. Turkiska pojkar omskärs då de är mellan 5 och 11 år. Dagen är en stor festdag. Pojken får klä ut sig som en liten prins! Sådana här små prinsar fanns det gott om i Eyüp. Visst förstår man mammornas stolthet över sina små söner! Man hoppas att mammorna och papporna är lika stolta över sina döttrar, även om de inte har någon egen festdag.

Efter själva ingreppet hålls en stor fest för att pojken nu anses ha inträtt i islam. Pojken får sitta eller ligga på en vacker bädd, medan släktingar och grannar ger honom presenter. Säkert får han också smörja kråset med en massa läckerheter! Så dras väl pojkens uppmärksamhet bort från den ömhet som sannolikt finns efter operationen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar