tisdag 13 december 2016

I Dominikanernas center



Den katolska Dominikanerorden (svartbröderna) har verkat i Istanbul i över 700 år, alltsedan starten på 1200-talet. Några år efter ottomanernas intåg i staden 1453 tog dessa över ordens huvudkyrka. Men ordensbröderna kunde bygga upp en ny kyrka, den helige Petrus och den helige Paulus kyrka.
I samband med kyrkan finns dominikanernas center och kloster, en idag stor flervåningsbyggnad som nog borde renoveras. Centret finns nära Galatatornet i stadsdelen Beyoglu.

Jag hade förmånen att besöka centret för en tid sedan och blev mottagen av ordens nuvarande ledare, en teologiprofessor, ledamot i ordens religionsdialogsekretariat samt medlem i påvens råd för religionsdialog - en både kunnig och insatt man, och samtidigt både vänlig och artig. Han fungerar som sakkunnig lärare vid flera turkiska universitet, som forskare och präst i landet.

Dominikanernas center är framför allt ett imponerande bibliotek för teologisk forskning. Det finns ca 36 000 böcker, främst på italienska och franska, men också andra språk, bl a böcker på de gamla armeniska och syrianska språken. Huvudvikten av böckerna är lagda på katolsk teologi, mellan-österns historia och religion, samt islam-forskning. Också en avdelning om luthersk kristendomsförståelse fanns i biblioteket - på franska. Min värd nämnde att biblioteket är ett av de främst på området i Turkiet. Jag tror honom gärna.

De fåtaliga dominikanbröderna upprätthåller också en taize-inspirerad ekumeniska församling i staden. Deltagarna representerar väldigt många språk. Allt mer försöker man dock gå över till att använda turkiska med tanke på intresserade turkar som hittat till platsen. Den glatt fungerande församlingen är min värds stora glädje just nu.

Vi samtalar om läget i landet, om religionsdialog, om hur det är att äga och förvalta gamla byggnader i landet, om utbildning och forskning, samt om gudstjänstlivet kring många koppar hett kaffe. Det blev en synnerligen intressant och givande eftermiddag.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar