tisdag 27 januari 2015

Diakoni i Bulgarien

Peshtera är en liten stad i södra Bulgarien, där ca en fjärdedel av stadens invånare är etniska turkar. På Guds underliga vägar har där uppstått en liten församling. Arbetslösheten är stor i trakten, och bland turkarna ännu större. Därför har man börjat med ett småskaligt diakoniprojekt. Man gör enkla men snygga smycken. Smyckena säljs i Finland och pengarna går till församlingens diakonikassa. Min finska väninna H är engagerad i projektet och tillsammans med henne besökte jag senaste vecka Peshtera.


 
Första dagen besökte vi pärlparadiset i storstaden Plovdiv och skaffade vad som behövdes.
Sedan blev det några pysseleftermiddagar. Både unga och gamla ställer upp! Pyssla smycken är inte det som jag är bäst på, men det var roligt att få göra det tillsammans med de här kristna bröderna och systrarna.På turkiska!
När vi åkt fortsätter de att träffas varje eftermiddag tills de är färdiga. Glada pastorn är den sammanhållande länken. Människan lever inte av bröd allenast... men varje människa behöver en varm bostad. De insamlade medlen lär användas huvudsakligen till ved åt de allra fattigaste.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar