måndag 1 maj 2017

Religiösa minoriteter i det ottomanska riket


För några dagar sen hölls en intressant föreläsning på ELRIM-institutet i Istanbul. Föreläsaren, som är historiestuderande vid ett universitet i staden, berättade ingående om de religiösa minoriteterna inom det ottomanska väldet. Officiell minoritetsstatus hade armenierna, den ortodoxa kyrkans medlemmar samt judarna. Katolikerna hade inte denna status.

Riket som föll samman i samband med första världskriget, var till en börjar rätt tolerant mot andra religioner än den statsbärande religionen islam. Men i takt med interna spänningar och krig genom vilka olika etniska grupper lösgjorde sig från imperiet, blev tonen hårdare från regeringshåll. Allt mer började man ifrågasätta de olika minoriteternas lojalitet gentemot statsmakten - ibland på goda grunder, ibland närda av en ogrundad misstänksamhet. Yttre länders stöd för vissa grupper uppfattades som inblandning i landets interna angelägenheter.

Dagens Turkiet har ett förflutet av de tidvis mycket bittra konflikter mellan religiösa minoriteter och majoritetsbefolkningens relgion. Den religiösa kartan idag påverkas alltjämt av både försiktighet och misstänksamhet på grund av det som skett i forntiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar