söndag 13 november 2016

Död och uppstånden mans resa


I staden Larnaca på Cypern finns en imponerande gammal kyrka, byggd på 900-talet. Den heter Sankt Lasaros-kyrkan och är uppkallad efter den Lasaros, som omtalas i Johannesevangeliets elfte kapitel.


De tre syskonen Marta, Maria och Lasaros bodde i byn Betania, ca 3 km från Jerusalem. Lasaros dog och begravdes, men väcktes till liv på nytt av Jesus efter att ha legat fyra dagar i graven. Händelsen ledde till en folkväckelse i Judeen. De tre syskonens ikon finns i kyrkan i Larnaca.


Efter Jesu död och uppståndelse och efter att de Jesustroendes församling började växa, måste många fly från det Heliga landet. Till dem hörde också Lasaros, som på sin flyktfärd kom till Cypern. Där installerades han enligt legenden till ledare (biskop) för församlingen i Kition, staden som idag heter Larnaca. Efter 30 år som församlingsledare dog Lasaros och begravdes för andra gången. 



Efter arabernas övertagande av Cypern år 649 förlorade man kännedomen om var graven fanns. Men år 890 fann man en grav med inskriptionen "Lasaros, fyra dagar död, Jesu vän". Lasaros  ryktbarhet gjorde att kejsaren Leo VI beslöt att flytta hans reliker till Konstantinopel år 898. Som kompensation byggdes Lasaroskyrkan på 900-talet. Lasaros reliker stals i Konstantinopel av riddare i det fjärde korståget och fördes till Marseille på 1200-talet, där de senare försvann.


Under frankisk och venetiansk överhöghet (1200-1500-talet) blev Lasaroskyrkan romersk-katolsk. År 1571 intog  ottomanerna Cypern och gjorde kyrkan till moské. Ottomanerna sålde emellertid byggnaden till de ortodoxt kristna som gjorde den på nytt till en ortodox kyrka.


Efter en brand i kyrkan år 1970 genomfördes en omfattande renovering 1972. Då fann man under kyrkans altare en sarkofag med relikdelar, som sägs ha kunnat identifieras som Lasaros reliker. Allt hade man tydligen inte fört bort år 898. Nu ligger alltså Lasaros begravd i sin kyrkas gravrum. Resan till den sista vilan har för benen i sarkofagen varit både ovanlig och lång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar