lördag 16 maj 2015

Sanning och sken

Vet du vilket evangelium muslimer bäst känner till? Rätta svaret lär vara Barnabasevangeliet. Aldrig hört om det? Var lugn, det är inte många i kyrkorna runt om i världen som heller har hört något om det. Och det är faktiskt inte värt att veta så mycket om det heller. Men det kan vara bra att känna till att detta "evangelium" sprids i muslimvärlden.

Vad är det då frågan om? Jo, det är en skrift som härstammar från 1400-talet, lite före eller lite senare. Det är skrivet av en person som konverterade till islam. De äldsta handskrifterna är skrivna på spanska och italienska. Det är frågan om en berättelse av Jesu liv, anpassat till Koranens budskap. Här finner man flera av de uppfattningar som Koranen säger om Jesus och som motsäger Bibelns budskap.

Denna medeltida skrift sägs felaktigt i muslimsk propaganda vara skriven av Barnabas, Pauli medarbetare och alltså härstamma från kyrkans första århundrade. Man säger också att texterna visar att Koranen har rätt och att Bibeln har fel. Kyrkan sägs genom kyrkomötena på 300-talet, då Nya testamentets kanon fastställdes, ha förkastat bl a denna text. I själva verket är det frågan om en sentida rekonstruktion som seriösa forskare världen över förkastar på goda grunder. Men i den muslimska världen sprids tyvärr detta budskap till många okritiska läsare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar