onsdag 27 maj 2015

Florence Nightingalemuséet

Vilket är det mest exklusiva muséet i Istanbul? Jag menar att det är Florence Nightingalemuséet. Det finns på originalstället där hon gick bland sjukhusbäddarna i armébyggnaden i Skutari (=Ûsküdar), endast någon km från vårt hem. Området är alltjämt militärområde och för att komma in borde man registrera sig med passnummer 2 dagar på förhand.

Det hade vi nu inte gjort men gick ändå dit tillsammans med våra engelska vänner. Grindvakten sa nej, men tillät Torsten fråga av en man med högre militär rang. Den mannen sa ja, vi kan göra ett undantag, bara för er, bara den här gången. Men ingen fotografering, lämna telefoner och kameror här!
En minibuss förde oss tvärs över området där en artig engelsktalande officer tog emot oss. Han visade sig vara ingen mindre än en brigadgeneral, sade Torsten då han efteråt kommenterade gradbeteckningarna. Tillsammans med honom vandrade vi genom hallarna där Florence gick omkring med sin lampa och lyssnade till historiens vingslag. Vi fick besöka hennes arbetsrum med utsikt över hamnen så att hon kunde se när nya skepp med sårade anlände. Vi fick höra hennes historia och se föremål hon hade använt. Muséet var inte stort men mycket intressant. Den vänliga generalen gav oss av sin tid helt gratis.

1 kommentar: