onsdag 6 maj 2015

Büyükada


 Büyükada heter den största av de fyra prinsöarna i Marmarasjön utanför Istanbul. De är holmar som är mycket populära utflyktsmål med färja från staden, för såväl stadsbor som turister. Med våra gäster från Finland tog vi oss dit på en härlig utfärd i vackert vårväder.


Ett nöje på vägen är att mata måsar med brödbitar. Småningom vågar måsarna snappa bitar rakt ur handen. Det roar både infödda och turister - samt måsarna.


På öarna är biltrafik förbjuden. Endast vissa mynidghetsfordon finns det där. Vill man se sig runt på ön är det hästdroska som gäller. Nostalgiskt och roligt.


Prinsöarna kallas så för att sultanerna, som kunde ha flera hundra fruar, och därmed hundratals barn, sände iväg sina söner till dessa öar, så att de inte skulle börja intrigera om makten i riket. Tidigare hade den nya sultanen sett sig nödgad att avrätta sina bröder och halvbröder för att få regera i fred. Senare kunde man göra sig av med dem genom att sända dem till öarna.


Prinsöarna har senare blivit en plats där man byggde kyrkor, kloster och synagogor. Man ansåg i det osmanska riket att kristna och judar kunde få en fristad på öarna. På 1970-talet stängde emellertid myndigheterna det sista teologiska seminariet och fördrev de kristna. Det förs ändå en diskussion om att eventuellt få starta verksamheten på nytt.


Det man i dag ser på öarna är vackra hus och villor, som vittnar om att välbeställda stadsbor gärna slår sig ner på öarna, antingen som fast bosatta eller som sommargäster. Den här villan på bilden ledde mina tankar till spetsvillorna i Hangö.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar