tisdag 2 september 2014

Protestantiska kyrkor hjälper flyktingar

 Den senaste tiden har vi alla följt med den katastrofala situationen för flyktingar i Norra Irak: yazidier, kristna och andra. NÅGON BORDE GÖRA NÅGOT! Men vem, och vad?

De protestantiska kyrkorna i Turkiet har en förening, ett slags takorganisation. Den här föreningen gör ett hjälparbete bland offren från Irak, och det vill jag gärna berätta om.

För några veckor sedan fick vi en rapport. Man hade rest runt i området som berörs och berättade att behoven är enorma. Man uppskattar att där finns 450.000 flyktingar, av vilka en stor del egentligen inte har någonstans att bo. Fler flyktingar kommer hela tiden. En del bor i tomma skolor, men nästa vecka när skolåret inleds hamnar de ut. Andra bor i parkeringshallar och somliga är helt utan skydd.

 De protestantiska församlingarna i östra Turkiet leder den hjälpverksamhet som fokuserar på den turkiska provinsen Şırnak där kurderna är i majoritet, samt i två städer inne i Irak.  Det första målet är att skaffa tält och sängar, så att ingen behöver sova  marken eller under bar himmel. Man skaffar också gaskokare för att kunna laga mat till flyktingarna. Dessutom försöker man ordna någon slags sysselsättning för barnen och ungdomarna.
  • -          I staden Silopi i Östra Turkiet fanns 950 flyktingar, som man försökte skaffa tält åt. Några dagar senare kom ytterligare 2000!
  • -          I Silopi har man distribuerat 20 större gaskokare, för att folk ska kunna laga mat. Också madrasser, blöjor, tvättmedel osv.
  • -          Hjälpen koordineras med de lokala myndigheterna.
  • -          Ett vintertält på 70 m2 kostar 3500 $, ett vintertält på 24 m2 kostar 1000$.

 I söndags träffade vi danska Karen som är med i det här arbetet. Hon berättade att kurdiska lokala myndigheter (både i Şırnak och inne i Irak) tar emot det tydligt kristna hjälparbetet med öppna armar. De kurdiska myndigheterna ser att deras egen insats är otillräcklig. Samtidigt finns det en misstro mot muslimskt hjälparbete.

Karen hoppas att vi ber för pastor Ahmet Güvener och hans vänner som går i spetsen för det här arbetet. Hon säger också att jag får ge hans kontonummer till de vänner som vill hjälpa till. För att människorna ska få det lite bättre, och för att Kristi namn ska få ära.

AHMET GÜVENER
Euro Account
TR280004600568036000175192
Branch Code: 568
Swift Code: AKBKTRIS
ADDRESS: Akbank Ofis, Diyarbakır Branch Yenişehir
Mh. Ekinciler Cd. No:35, 21100 Merkez Diyarbakır



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar