lördag 29 oktober 2016

Belgradskogen


När man blir trött på att vara i storstaden Istanbul, kan man göra en utfärd till Belgradskogen norr om staden. Bussen körde längs Bosporens europeiska vackra strand. Kommer man med bil så måste man betala inträde vid porten.


Belgradskogen är 5500 hektar stor blandad lövskog. Järneken är det allmännaste trädet. Murgröna och andra klängväxter slingrar sig längs trädstammarna.


Små vita blommor som liknar Krokus finns på marken. Det var märkligt, för vi besökte skogen var mitt i oktober.


På olika ställen i parken har man placerat ut bord och bänkar. Där kan familjer sätta sig ner och äta sin utfärdsmat.


I skogen finns sedan gammalt stora vattenreservoarer för stadens invånare. Vattnet rinner ner från bergen och samlas upp i reservoarerna. De ser ut som en flod.


Ställvis finns det riktigt vackra ställen att stanna upp vid. Men det är nog lugnet som är det bästa. Också fågelsång kunde man höra i oktober.


Det är en speciell ljusgrön färg som solljuset genom lövträden ger. Det är en behaglig känsla.


En extra krydda för vandraren i skogen är ängarna med de vita blommorna, som finns lite varstans.


För den som är i Istanbul en längre tid är nog Belgradskogen väl värt ett besök. För oss blev det en fin vandringsdag.

1 kommentar:

  1. Belgrad ormanı blev bekant för vår familj på slutet av -70talet. Där gjorde vi många picknicker med en turkisk familj. När denna familj blev döpt år 1980 på Svarta havets strand, firade vi efteråt gudstjänst och HHN i denna skog. Hur annorlunda är det inte i dag? Jag tror inte jag skulle hitta dit i dag utan guide. Hälsn. från Kajana

    SvaraRadera