söndag 13 mars 2016

Islamska banker

I muslimska länder finns det en annat slag av bankväsende än i västvärlden. Det beror på att Koranen lär förbjuda tagande och givande av ränta. En kund i banken får inte ränta på insatta besparingar och han betalar heller ingen ränta på ett lån i banken. Hur kan det gå ihop? Lever då inte banken på skillnaden mellan inlånings- och utlåningsränta?

Nej, det islamska bankväsendet är annorlunda. Banker har i stället rätt att investera deponerat kapital i t ex aktier och fastigheter. På det sättet skapas vinster i banken som gör att man kan låna ut pengar till nollränta. I västvärlden är just sådan verksamhet förbjuden i lag. En bank i väst har inte rätt att spekulera med sina kunders depositioner och kan inte äga andra fastigheter än sådana banken själv använder. Islamska banker är enligt västerländsk lagstiftning således en sorts investeringsbolag.

Vad en islamsk bank får investera i är reglerat av religiösa skäl. Det är förbjudet att investera i eller låna ut åt något sådant som inte är rent och godtagbart (halal). Därför kan banken t ex inte äga andelar i vapenhandel, bryggerier eller något som har med sexindustrin att göra. Därmed liknar de s.k. etiska fonder som finns i västvärlden. En muslim deponerar gärna sina pengar i en islamsk bank om han eller hon vill att pengarna ska vara förvaltas eller placeras på ett godtagbart sätt.

Vill en muslimsk sparare ta upp ett bostadslån, så betalar han alltså ingen ränta på lånet. Men det hindrar inte banken från att ta olika avgifter för lånearrangemangen. Med andra ord betalar kunden nog i varje fall för sitt lån.

Sånt här diskuterar vi också i språkskolan...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar