måndag 28 mars 2016

Aleviterna

Aleviterna är en gren inom en urgammal religion, dvs. Yazdanismen. Innan jag kom till Turkiet hade jag inte hört talas om denna religion. Ändå är inemot 20 miljoner turkar aleviter. Vad är det frågan om?

Förenklat kan man säga att yazdanismen  är en blandreligion med inslag av zoroastrism, judendom, kristendom och islam. Det finns också inslag av gnosticism och kemalism i deras tro. Det är främst kurderna som håller sig till denna religion. Yazidierna som blev kända för världen då kriget nådde norra Irak är en gren av yazdanismen. I Turkiet är aleviterna den förhärskande grenen av yazdanismen.



Aleviterna möts inte moskéerna, för de betraktas inte som muslimer. I stället samlas de på torsdagkvällar i s.k. Cemevi. Män och kvinnor ber tillsammans, lyssnar på förkunnelse och sjunger folkliga sånger bl a till stränginstument samt utför rituella danser. Jag besökte en cemevi tillsammans med en kristen vän, som tidigare varit alevit. Aleviterna ser sig själva som en förtryckt minoritet bland den muslimska majoritetsbefolkningen.


Jesus och Muhammed hålls i ära bland aleviterna. Men Koranen är viktigare för dem än Bibeln.
De har också egna heliga skrifter. Den centrala gestalterna är profeten Ali och shahen Ismail. Ali omges på bilden av elva andra profeter, varav den sista är utan ansikte. Det är han som ska komma vid tidens slut. Det är påfallande likt Jesus och hans lärjungar och talet om Jesu återkomst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar