lördag 28 mars 2015

Vem upptäckte Amerika?

Vilken underlig fråga, inte sant? Alla vet väl att Kristoffer Kolumbus upptäckte Amerika. Året var 1492. Nordbor är inte heller sena att påpeka att redan 500 år tidigare hade vikingen Leif Erikson funnit vägen till Vinland, det som i dag är Kanada.

År 2013 gavs det ut en bok i Istanbul som väcker mer och mer förvåning. Den är skriven av den turkiske vetenskapsmannen Fuat Sezgin. Jag fick besöka ett forsknings- och vetenskapsinstitut i Istanbul, och fick då hans bok som gåva. Där berättas en helt annan historia.  Bokens titel är  "Piri Reis & the Pre-columbian Discovery of the American Continents by Muslim Seafarers".

Boken gör mig helt begeistrad. Författaren är kartograf och han ställer en enkel fråga. Hur kommer det sig att Kolumbus hade med sig en karta där Västindien och den amerikanska kusten fanns utritad? På ett övertygande sätt beskriver Sezgin hur muslimska sjöfarare lärde sig beräkna latituder och longituder långt före européerna och hur de började kartlägga Indiska oceanen. Därefter kartlade de också den Afrikanska kusten, och måste således ha seglat runt Godahoppsudden, långt före européerna.

Vem upptäckte då Amerika. De säger Sezgin inte. Men han gör ingen hemlighet att man på arabiska kartor från tidigt 1400-tal har kunnat rita ut den sydamerikanska kusten ända ner till Rio de Janeiro. Man har gjort arbetet på basen av omfattande mätningar. Någon måste ha varit där.

1 kommentar:

  1. Verkligen intressant! Men jag är ju alltid skeptisk mot att "turkarna vet allt och har alltid varit före alla andra"!

    Önskar dig och Tua en verkligt GLAD PÅSK! Vi ses snart!

    Solveig

    SvaraRadera