måndag 16 mars 2015

Hagia Sofia



Hagia Sofia, den heliga Visheten, är Istanbuls främsta sevärdhet. Den är fortfarande en byggnad vars storslagenhet förvånar hundratals besökare varenda dag. Mycket kunde sägas om denna mästerligt byggda kyrka, som länge var världens största. Jag vill säga några ord om vad som har hänt på platsen där kyrkan står.


På platsen där Hagia Sofia står, fanns under antiken ett tempel till Apollos ära. Kejsar Konstantin lät bygga en kyrka på platsen för templets ruiner. Denna kyrka i Romarrikets nya huvudstad stod färdig år 360. Men en uppretad folkmassa brände kyrkan år 404. Kejsar Theodosius byggde en ny kyrka, som invigdes 415. Även denna kyrka brändes ner under ett uppror 532. Kejsar Justinianus beslöt då att bygga en kyrka som skulle få alla tidigare kyrkor att blekna. Hagia Sofia invigdes 537 och Justinianus lär ha utropat "Salomo, jag har överträffat dig".


Kyrkans kupol störtade ner 558, efter tre  jordbävningar åren 553, 557 och 558, men en ny ännu ståtligare restes till 56 meters höjd. Denna kupol hölls uppe ända till ett ras år 989. Så fantastisk var kyrkan i sin samtids ögon att den beskrevs av storfurstens av Kiev sändebud så här: "Vi visste inte om vi var i himlen eller på jorden, ty på jorden finns inte en sådan skönhet. Men det vet vi: där bor Gud bland människorna." Ett nordiskt bidrag till kyrkan har lämnats av några vikingar som hackade in sina namn i marmorn på 900-talet.


Det fjärde korstågets riddare intog Konstantinopel 1204, plundrade kyrkan och gjorde den till ett romersk-katolsk katedral. 1453 intogs staden av osmanerna och sultanen Mehmet II förvandlade kyrkan till moské, vilket den också var i nästan 500 år. Aya Sophya Camisi var en av världens främsta moskéer fram till 1934, då Kemal Atatürk gjorde den till museum i det nya Turkiet. Unesco upptog Hagia Sofia på sin lista över världens kulturarv och en renovering har pågått sedan 1998. En diskussion pågår i dag om Hagia Sofia på nytt kunde bli moské, något som kristna världen över protesterat mot.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar