fredag 2 december 2016

Vinter i Istanbul


Det har regnat och blåst i många dagar nu. Det blåser från Balkan, säger våra vänner med respekt i rösten. Det betyder västlig vind, men har samma betydelse för oss då vi säger nordlig vind.  Det känns emellanåt riktigt kallt också för en nordbo. Tidvis är vinden så hård att de röda flaggorna med den vita månen och stjärnan står rakt ut. När det regnar förvandlas gator med stark lutning till vattenströmmar på nolltid. Man kan tro att man vadar i en älv. Bästa skyddet är då vattentäta goretex-kängor.

Folk har tagit fram sina vinterrockar och paraplyer. Men har du glömt ditt paraply hemma, så kan du köpa ett nyt i nästan alla gathörn. Försäljarna dyker upp som ur ingenstans då det kommer en skur. Regnet är försäljarnas bästa försäljningsargument. I passagerna under de stora gatorna kan du köpa en tröja från någon av de många försäljarna. Också för dem är det kallare vädret goda nyheter.


 Männen på broarna är lika många som förut. Under alla årstider fiskas det från broarna. Men nu på senhösten är de betydligt varmare klädda. Den starka strömmen i Borsporen gör att vattnet hela tiden byts i en snabb takt. Därför hålls vattnet förvånansvärt rent. Med tanke på stadens inemot 20 miljoner invånare kunde det se mycket värre ut.

Man kan se att det lönar sig att fiska här. Varje gubbe har ett plastämbar eller en plastflaska bredvid sig, och nästan utan undantag finns det större eller mindre nyfångade fiskar i dem. Jag antar att det för många handlar om att dryga ut familjens matbord till kvällen. För andra är det business som gäller. På kvällen plockas små enkla grillar fram och de nyfångade fiskarna grillas och bjuds ut åt flanörerna längs stränderna. Ugnsvarm fisk med bröd och grönsaker till en liten slant är ingen dålig ide´.


Det är annalkande vinter i storstaden Istanbul. Det känns gott att på kvällen komma hem till sin bostad, dricka hett te och hoppas att gasvärmen fungerar. Är det emellertid blåsigt och kallt redan från morgonen, så infinner sig frågan: skulle inte den här dagen vara passlig för att repetera turkisk grammatik?

Men vintern är inte enbart kallt och regnigt väder. Emellanåt tittar solen fram och muntrar upp stämningen. Ibland är det både regn och solsken samtidigt. Under sådana korta stunder kryper regnbågen fram och då gäller det att vara snabb med kameran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar