tisdag 6 september 2016

Världens förnämsta utställning?


I lördag besökte Tua och jag Tokapı-palatset i Istanbul på nytt. Det var roligt att känna igen de fina portarna, trädgårdarna, de otroligt vackert smyckade husen - och känna atmosfären av forna sultaner och deras hov.


Sultanens utsikt från altanen mot Bosporen var helt okej.


Ingången till salen där sultanen höll rådslag med sina storvisirer är praktfullt dekorerad.

I ett av husen finns en utställning, där föremålen absolut inte får fotograferas. En lång kö av andäktiga besökare beskådar föremålen i glasmontrarna. Det är verkligen inte vilka föremål som helst man menar sig ha kunnat samlas i dessa rum.  Nej, det är så att man tappar andan då man läser på skyltarna.

I den första montern finns kung Davids svärd! Fast han kallas faktiskt profeten David enligt skylten och Koranen.

I den andra finns Moses stav, med vilken han fick Röda havet att dela sig och med vilken knackade fram vatten ur klippor då israeliterna tågade genom öknen!

I en annan monter finns patriarken Abrahams kokkärl!


Där bredvid finns Johannes döparens huvudbonad - en turban!

I en specialmonter finns ändå dyrgripen bland dyrgripar -  fotspåren av profeten Muhammed då han steg upp till himlen! Var månne strålningen från himlen så stark att fotspåren brändes in i stenplattan?

I följande monter finns små dyrbara skrin som innehåller tofsar av Muhammeds skägg.
I andra små skrin har man förvarat profetens tänder. Mina tankar går till helgonreliker som finns i gamla katolska kyrkor.

Muhammeds imponerande egna guldinfattade svärd och hans egen pilbåge finns också i en monter på hedersplats. Där intill finns de tidiga kalifernas svärd också samlade.

Mycket ska man då höra innan öronen trillar av, brukade min mormor säga.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar