fredag 8 augusti 2014

Minareter


Minareterna är de höga torn vid en moské där böneutroparen (muezzin) fem gånger om dagen kallar muslimer till bön. Det är särskilt böneutropen (adhan) som en besökare lägger märke till i början. Klockan fem på morgonen kallas det första gången till bön (salat) från högtalarana i minareten. Följande gång hör man dem kl 12, därefter på eftermiddagen, vid solens nedgång och den femte gången på natten.


Ordet minaret betyder egentligen fyrtorn. De har också fungerat som utkiksplatser vid behov under århundradens gång. Egentligen är minareternas funktion långt densamma som kyrkornas klockstaplar. Klockorna kallar till gudstjänst, själaringningar markerar att någon avlidit och helgmålsringningen markerar helgens inbrott på lördag kl 18. Kyrktornen har också använts som utkiksplatser och klockorna har ringt vid brand och krigsfara. Kyrkklockor har i sin tur sin förebild från den judiska traditionen att kalla samman människor med ett vädurshorn (shofar).


På bilderna ser du överst minareten vid moskén i Bebek på Europasidan, sedan de två minareterna vid Üsküdars hamn, samt minareterna vid stora moskén i Çengelköy.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar