Vår Gud har presenterat sig för oss i små etapper. För Abraham presenterade Han sig som Gud den Allsmäktige, El Shaddaj ( 1 Mos. 17:1). För Mose presenterade Han sig först som Abrahams, Isaks och Jakobs Gud, men sedan gav Han sig själv ytterligare ett namn: JHWH, som i den svenska bibeln översatts med HERREN ( 2 Mos. 6:3). I Nya Testamentet gör Gud sig känd genom Jesus, Gud och människa på en gång.
Hur presenterade sig vår Gud före Abrahams tid? Bibelns berättelser är ... ja, just det, berättelser. Fanns det en tid under skapelsens gång då Gud inte ännu hade presenterat sig för människorna? En tid då människorna längtade efter en Gud men inte visste var de skulle söka Honom?
Nära Harran och Sanliurfa ligger Göbekli Tepe. Där finns en arkeologisk utgrävning som man daterat till ca 9.000 före Kristus. Tanken hisnar, jag har inga referensramar för något så gammalt! Här finns åtminstone 20 cirklar av stenar med uthuggna bilder på. De största stenarna är ca 6 m höga. Hur kunde människor bygga något sådant innan hjulet var uppfunnet? Varför byggdes de? Offrade man till den okände guden här, hade människorna en gudslängtan långt innan Gud presenterat sig för dem? Var bodde folket? När började de odla säd? Började de odla för att kunna ge mat till alla dem som kom till den religiösa kultplatsen? Eller byggde man den religiösa kultplatsen efter att folk börjat bo nära varandra? Behövdes de religiösa riterna för att hålla ordning på folket?
Den tyske arkeologen Klaus Schmidt började gräva ut Göbekli Tepe år 1995. År 2011 fanns en artikel om stället i National Geography, och sedan dess har turisternas antal ökat explosionsartat. Ändå var informationen rätt anspråkslös när jag besökte stället. Om jag inte hade läst på innan skulle stenarna ha varit ganska stumma. Vi fick ändå en extra bonus: Klaus Schmidt råkade vara där med en liten grupp! Han berättade om utgrävningarna, om alla frågor han inte har svar på, om sin iver att gå vidare med utgrävningarna. Men också om det angelägna i att bygga ramper för turister, bättre informationstavlor, ekonomiutrymmen så långt bort att de inte stör....
På bilden ser vi Klaus Schmidts arm och några djurbilder på stenpelarna. De två viktigaste pelarna (som inte syns här) har ett slags människoskepnad, med armar, händer och höftskynke.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar