måndag 23 februari 2015

Kristen media

Senaste lördag hade vi chans att vara med om en paneldiskussion som ordnades i St Antuan, den stora katolska kyrkan i Istanbul. Temat var kristen media i landet.

Det stora glädjeämnet är den ekumeniska TV kanalen SAT7 Türk. Den inledde sitt arbete år 2006. Då sände man 4 h per vecka på den arabiska SAT7 kanalen. Sedan dess har man målmedvetet utökat sändningstiderna och i januari 2015 fick man rätt att sända 24/7 på landets statliga TV satellit, något som är ett stort mirakel.
Man kan också ladda ner SAT7 Türk som en app till smarttelefonen, vilket jag då gjorde senaste lördag. 

De katolska kyrkorna ger gemensamt ut tidskriften Marana Tha, en välgjord tidning med läsvärda artiklar. Vi fick ett exemplar då vi deltog i julbönen i den armenisk-katolska kyrkan.

Tidskriften Miras (arvet) har skribenter från olika kyrkosamfund. Lät intressant! Tyvärr fanns inga provexemplar för utdelning.

En representant för den armeniska dagstidningen Agos fanns också med. Han konstaterade dock att tidningen främst är en etnisk tidning med samma innehåll både på turkiska och armeniska. Några anställda är personliga kristna. För de flesta är ändå kristendomen mer en del av det armeniska kulturarvet än något med ett eget värde.

Men sedan fanns det inte mer! Jag förbluffades av hur litet utbudet av kristen media är. 

lördag 21 februari 2015

På resa till Yalova

Vi besökte staden Yalova med vår dotter, svärson och son ett par dagar i början av veckan.
Det är i dag en stad med ca 100 000 invånare i Marmarasjöns östra del, några timmars väg söderom Istanbul. Staden är berömd för sina varma källor och därför finns det en hel del hotell med spa-möjligheter. Det var ett nöje att få koppla av i det varma vattnet när det snöar (!) utanför fönstren.


Yalova har varit bebott i drygt femtusen år. För fyratusen år sen tog Hettiterna, turkarnas förfäder staden i besittning och införlivade den med sitt rike. Ca 1200 f Kr. tog frygierna över herraväldet och 74 f Kr intogs staden av romarna, som kallade staden Pylae. Till det Bysantiska riket infölivades staden år 395. Osmanerna i sin tur erövrade staden år 1302.


Det moderna Turkiets grundare Kemal Atatürk var mycket förtjust i Yalova och kallade den sin stad.

söndag 15 februari 2015

Synnerligen ärevördigt sällskap

På lördagen träffade jag den högsta tänkbara av höjdare! Honom träffade jag på arkeologiska muséet i Istanbul. Visserligen som staty, men ändå. Det är minnsann ingen onödigt anspråkslös titel  kung Shalmaneser III hade.  Nej då, han var förutom Assyriens kung också enligt egen åsikt kung över de fyra regionerna samt rival till prinsarna över hela jorden samt son till Assur-Nasirpal som var inte mindre än HELA UNIVERSUMS HÄRSKARE! Så kanske var det bäst att träffa honom enbart som staty. Dessutom var det ju liksom lite lättare för mig att få komma på på bild med honom.



 Shalmaneser III var kung över Assyrien 858-824 f Kr. Han besegrade år 853 ett förbund av ett dussin kungar i slaget vid Qarqar. En av dessa kungar var Israels kung Achav.



lördag 7 februari 2015

Jordbävningskassen

I dagens Hbl står det att vår stad Istanbul riskerar drabbas av en stor jordbävning förr eller senare. Också Tokyo och Los Angeles lär ligga i jordbävningsriskzonen.

I vardagen är det inte något man tänker på. Men visst är vi förberedda. Vi har varsin "jordbävningskasse" som vi fyllt enligt direktiven. Där finns färskt vatten, lite torrskaffning, en varm tröja och en tunn regnrock. Samt passkopior och telefonnummer till ambassaden och till finska vänner. Vi har också fått oss angivet en samlingsplats dit vi ska söka oss vid behov.
I början måste vi breda ut innehållet på sängen varje gång vi behövde använda ryggsäcken. Nu har vi ändå skaffat fler ryggsäckar så jordbävningskassen får ligga ifred i sitt hörn.

Det måste också finnas en jordbävningsförsäkring när man gör upp ett nytt elavtal. Ingen jordbävningsförsäkring, inget elavtal! Om försäkringen gör någon annan nytta vet vi inte.

Men vi vet att vi är beroende av Guds beskydd, hela tiden och var vi än bor. Tryggare kan ingen vara.

måndag 2 februari 2015

Sydvästlig storm

Lodos heter den, vinterstormen från sydväst. Den besökte oss i helgen med ca 30 m/sekund.
Först nöjde vi oss med att fota från vardagsrummet.


Det såg spännande ut, så vi klädde på oss och gick ut. Där var överraskande varmt! Den sydliga vinden gjorde att temperaturen steg till ca 17 grader. Inget regn. I väderleksrapporten varnades för ökenpartiklar och minsann, nu har jag sand på fönstren. Inga förbindelsebåtar gick, och inga andra heller. Bosporen som normalt är full med båtar var öde och tom.




Småbåtshamnen vi ser från fönstret var väl skyddad mot sydliga stormar. Men en båt låg mer oskyddat, den hade det gått tokigt för. 


Fåglarna sökte sig också in mot land. Den här skönheten har vi inte sett förr. Berätta gärna om du vet vad för slags fågel det är!


När stormen bedarrat började det regna, samtidigt som temperaturen sjönk. Vädret blev liksom mer normat igen idag. Jag trodde regnet skulle tvätta bort sanden från fönstren, men det verkar inte så. Jag får lov att hitta en fönstertvättare.